Wanita Lahir Anak Luar Klinik

Share This:

Sekeping foto yang memaparkan seorang perempuan suku Indian Mexico yang melahirkan anak diatas padang rumput berhampiran rumah sakit mencetuskan kemarahan penduduk dinegara itu .. Seorang perempuan dari suku Indian Mazatec, datang ke sebuah rumah sakit di negara bahagian Oaxaca, di wilayah selatan Mexico.

Irma Lopez, ibu kepada tiga anak itu, berkata, dia dan suaminya ditolak dari sebuah pusat kesihatan di desa San Felipe Jalapa de Diaz oleh seorang jururawat. Punca, usia kandungan Irma baru lapan bulan dan belum cukup waktu melahirkan meski Irma sudah merasa sangat kesakitan.

Satu setengah jam kemudian, kira-kira pukul 07.30, Irma Mengetahui saat melahirkan anak telah tiba, Irma lalu terbongkok di padang berumput di luar klinik dan mula mengalami proses melahirkan anak .. Ketika itu, Irma benar-benar melahirkan anak seorang diri kerana suaminya kembali ke dalam klinik untuk memujuk jururawat agar cuba mencari bantuan.

Tertarik dengan teriakan Irma, Eloy Pacheco Lopez, seorang pejalan kaki, terus ke lokasi dimana perempuan itu melahirkan anak. Dia mengambil foto dan tak lama selepas Irma melahirkan anak beliau memberikannya kepada seorang wartawan.
Dengan cepat, foto itu tersebar ke pelbagai media nasional Mexico, termasuk menjadi foto utama tabloid La Razon de Mexico dan beredar luas di internet.

“Setelah menunggu dan meminta bantuan selama dua jam, perempuan itu melahirkan anak di laman rumah sakit setelah ditolak oleh kakitangan rumah sakit yang didakwa hanya menjalankan perintah doktor Adrian Rene Cruz Cabrera,” demikian laporan Latin Times.

Jabatan Kesihatan Mexico berkata ,mereka sudah menghantar kakitangan untuk menyiasat kejadian di pusat kesihatan desa di San Felipe Jalapa de Diaz itu. Hasilnya, kerajaan negara bahagian Oaxaca memberhentikan pengarah pusat kesihatan desa iaitu Dr Adrian Cruz.

lopez1

lopez2

lopez3

lopez4

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*