Bukti Kayu Balak Hancurkan Rumah Rakyat Kelantan?

Share This:

GUA MUSANG, 31 Dis- Sayu hati melihat Kuala Krai dan Gua Musang selepas dilanda banjir. Keadaan rumah mereka lebih mirip kepada baru lepas diserang garuda ataupun tsunami. Di Sungai Durian terdapat beberapa buah rumah runtuh sama sekali selepas banjir menenggelamkan perkampungan itu pada 23 Dis lalu yang menyebabkan penduduk terpaksa menyelamatkan diri ke pusat pemindahan.

Semua pihak tertanya-tanya akan penyebab perkara ini. Jawapan klise yang diterima adalah Qada dan Qadar Allah. Namun salah satu punca utama banjir yang teruk kali ini adalah kerakusan pemimpin pakatan rakyat.

Sebelum ini, pada Februari 2013 Pertubuhan Orang Muda Berpadu Anti Korupsi (Ombak), sebuah badan bukan kerajaan telah mendedahkan kerakusan kerajaan negeri Kelantan memberi konsesi pembalakan tanpa kawalan kepada beberapa syarikat untuk tujuan pembangunan pertanian mega dan Ladang Rakyat.

Mereka memaparkan penggodolan beberapa buah bukit, bermula dari Dabong, Kuala Krai ke Neggiri, Gua Musang. Ianya membabitkan ratusan hektar tanah termasuk hutan simpan. Kerajaan negeri yang dilihat masih merahsiakan perkara sebenar mengenai aktiviti pembalakan yang berlaku di kawasan selatan Kelantan.

Rakaman video itu yang diambil pada 8 Feb lalu turut diselaraskan dengan aplikasi Google Maps, juga ditandai dengan koordinat sebenar video ketika rakaman berlangsung. Dengan aplikasi Google Maps yang diperbaharui pada 2006 itu, jelas menunjukkan penggodolan bukit-bukau berlaku secara besar-besaran di kawasan tersebut.

Selain daripada itu juga, terdapat bukti bergambar yang menunjukkan kayu-kayu balak bergelimpangan di hadapan rumah penduduk. Kemungkinan besar, rumah-rumah mereka ranap disebabkan oleh hentaman balak-balak yang telah dibawa oleh arus deras. Oleh itu kami benar-benar berharap agar pihak yang bertanggungjawab mengambil tindakan terhadap jenayah yang dilakukan oleh para pemimpin pakatan rakyat terhadap tanah rakyat di Gua Musang dan Kuala Krai. Berita selanjutnya bakal menyusul.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*